U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Het symbool van Tuscania is de heuvel van San Pietro waar de mens al ten minste vanaf de IJzertijd aanwezig was. Menselijke nederzettingen waren duidelijk aanwezig in de Etruskische periode zoals de talrijke necropolissen in de streek getuigen. Het beroemdst zijn de Madonna dell’Olivo en Pian di Mola.
De kerk San Pietro dateert uit de vroeg-middeleeuwse periode (8ste eeuw). De waardevolle fresco’s van de Romeinse school dateren uit de 11e en 12e eeuw. De kerk Santa Maria Maggiore staat aan de voet van de heuvel,die in dezelfde periode als de kerk van San Pietro werd gebouwd. De façade, met een massieve Romaanse toren ervoor, heeft drie mooi gedecoreerde portalen.
In het historische centrum wanen bezoekers zich in een museum als ze rond wandelen tussen de oude kerken, de landhuizen van de edelen, de lanen, de bogen, de poorttorens, de buitentrappen en fonteinen. De kathedraal San Giacomo is een Renaissancistisch gebouw met een interieur uit de 18e eeuw De kerk van Santa Maria della Rosa is een Romaans-gotisch meesterwerk. De kerk van San Silvestro dateert uit het begin van de 14e eeuw en de kerk van San Francesco is gedeeltelijk een ruïne.
Net buiten de muren bevinden zich de kerk en het voormalige klooster van Santa Maria del Riposo en het Nationale Archeologische Museum.